Aantal gevallen van mazelen licht opgelopen

Het aantal gevallen van mazelen is licht opgelopen. De ziekte is vastgesteld bij 74 mensen. Dat zijn er tien meer dan halverwege april. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal infecties in de komende weken verder toeneemt.

De meeste besmettingen zijn in Eindhoven en omstreken. In de regio Utrecht is een tweede geval ontdekt en ook in Haaglanden (Den Haag en omstreken) is mazelen opgedoken. "Deze nieuwe gevallen hebben een link met het cluster in de regio Brabant-Zuidoost", aldus het RIVM.

De piek was in maart. Toen kreeg het RIVM 44 meldingen. In april zijn zeventien besmettingen geregistreerd, in februari twaalf en in januari een.

Heel besmettelijk

Mazelen zijn heel besmettelijk. Eén zieke kan ongeveer vijftien ongevaccineerde mensen besmetten, die elk weer vijftien anderen kunnen aansteken. Symptomen van mazelen zijn klachten als koorts, niezen en hoesten. Besmette mensen hebben meestal ook ontstoken ogen. Na drie tot zeven dagen komen er vlekjes op de huid, eerst achter de oren en daarna over het hele lichaam. In ernstige gevallen kan iemand longontsteking krijgen. De meeste mensen zijn gevaccineerd en beschermd, maar een steeds grotere groep mensen is niet ingeënt.

Door: ANP