Hoe gevaarlijk zijn de kruidensupplementen waar het RIVM voor waarschuwt?

‘Tientallen doden’ door ‘levensgevaarlijke’ kruiden: begin maart bracht het RIVM de uitkomsten naar buiten van risicobeoordelingen van thee of voedingssupplementen met drie kruiden. Dat bericht werd breed gedeeld in de media. Wat zijn dit voor kruiden? Waarom worden ze gebruikt – en door wie? En hoe is het onderzoek van het RIVM tot stand gekomen? We spraken toxicoloog Linda Razenberg, betrokken bij de risicobeoordelingen, Saskia Geurts van Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland (NPN), en Selma, die het kruid Ashwagandha neemt.

Wat Saskia Geurts betreft werden de drie kruiden in de nieuwskoppen ten onrechte op één hoop gegooid. “De berichtgeving over de sterfgevallen slaat alleen op Tabernanthe iboga”, zegt de directeur van branchevereniging NPN. “Niet op Ashwagandha en Huperzia serrata.” Ook Selma was verrast door het nieuws van het RIVM. “Het eerste wat ik dacht: dan moet je wel een heel hoge dosis nemen.” Voor Selma werkt Ashwagandha goed, zegt ze. “Ik voel meer rust en minder paniek.”

Grote gezondheidsrisico's

Linda Razenberg van het RIVM legt uit dat Ashwaganda inderdaad niet dodelijk is, maar dat het kruid wel degelijk grote gezondheidsrisico’s kan hebben. “Dat gaat niet om ‘een beetje misselijkheid of hoofdpijn’, maar om ernstige leverschade, waar je lang van moet herstellen.”

Lees het hele interview over de drie kruiden hier.

Door: Nationale Zorggids / Bente Schreurs