Normal_pexels-juanpphotoandvideo-1242349

Een aanzienlijk aantal Nederlanders lijdt aan psoriasis, en één op de vier van deze patiënten ontwikkelt artritis psoriatica, wat leidt tot gewrichtsschade. Dermatologen zijn vaak onvoldoende getraind om deze aandoening tijdig te herkennen. Arts-onderzoeker Tamara van Hal van de Sint Maartenskliniek, in samenwerking met dermatologen van het Radboudumc, heeft eenvoudige adviezen opgesteld om dermatologen te helpen patiënten gerichter door te verwijzen naar een reumatoloog. Dit meldt Radboudumc.

Dermatologen behandelen patiënten met psoriasis, maar het is ook belangrijk dat ze letten op aanwijzingen voor artritis psoriatica, een chronische ontstekingsziekte van gewrichten en huid. Uit Tamara van Hal's promotieonderzoek blijkt dat patiënten met psoriasis en de volgende kenmerken vaker artritis psoriatica ontwikkelen:

  • Opgezwollen vingers en tenen;
  • Pijnlijke gewrichten zonder duidelijke reden;
  • Gebruik van zware medicatie voor psoriasis;
  • Gebruik van injecties en pillen in plaats van zalfjes.

Een bijbehorende vragenlijst kan dermatologen helpen de juiste patiënten te selecteren voor verwijzing. Tamara van Hal stelt: "Onder de juiste omstandigheden is het mogelijk om vrijwel alle patiënten met dermatologische behandeling voor hun psoriasis, die ook bijkomend artritis psoriatica hebben, te herkennen."

Toepassing in de toekomst

Het onderzoek toont aan dat er belangrijke aanwijzingen zijn die dermatologen kunnen helpen bij het herkennen van gewrichtsklachten. "Alleen een vragenlijst is niet genoeg, we moeten nauw blijven samenwerken met reumatologen om de opsporing van artritis psoriatica te optimaliseren, en ook verder onderzoeken of er biomarkers zijn die kunnen voorspellen wie er artritis psoriatica krijgt of al heeft," zegt copromotor Juul van den Reek.

Impact op het dagelijks leven

Artritis psoriatica heeft een grote impact op het leven van de patiënt, waardoor ze hun werk minder goed kunnen uitvoeren. Uit cijfers blijkt dat slechts de helft van deze patiëntgroep een betaalde baan heeft.

Psoriasis in Nederland

In Nederland lijden 500.000 mensen aan psoriasis, een ziekte met ontstekingen van de huid en nagels, wat leidt tot rode, verdikte en schilferende plekken. Artritis psoriatica veroorzaakt ontstekingen aan de gewrichten en op de plek waar de pees vastzit aan het bot.