Normal_tick-7744745_1280

Onderzoekers van het RIVM en Wageningen University voorspellen dat de piek van het tekenbeetseizoen de komende weken zal plaatsvinden, precies tijdens de start van de zomervakantie. Kees van den Wijngaard, epidemioloog bij het RIVM, meldt dat er de afgelopen weken een sterke stijging is waargenomen in het aantal tekenbeetmeldingen. Dit is een gebruikelijk patroon rond deze tijd van het jaar. Opvallend is echter dat het aantal meldingen in de eerste zes maanden van 2024 39% lager ligt dan het gemiddelde voor deze periode. Een mogelijke verklaring hiervoor kan het slechte weer van het voorjaar zijn, waardoor mensen minder tijd in het groen doorbrachten en minder teken meldden.

Jaarlijks worden er in Nederland 1,5 miljoen tekenbeten geregistreerd. De meeste mensen worden hier niet ziek van, maar ongeveer 27.000 mensen per jaar ontwikkelen de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Op Tekenradar.nl kunnen mensen zien waar recentelijk veel tekenbeten zijn gemeld en waar Lyme-infecties zijn opgelopen. De website biedt ook de mogelijkheid om deel te nemen aan onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme.

Onderzoek in regio Nijmegen

Dit jaar werkt het RIVM samen met het Radboudumc om mensen in en rond Nijmegen te onderzoeken die een rode ring of vlek hebben gekregen na een tekenbeet. Dit onderzoek richt zich op hoe het afweersysteem reageert op de infectie, met als doel de diagnose en behandeling van Lyme te verbeteren. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op Tekenradar.nl, voor of zo snel mogelijk na de start van een antibioticabehandeling, waarna zij een uitnodiging voor deelname aan het onderzoek zullen ontvangen.

Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer