Bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis kunnen ouders van zieke kinderen stoom afblazen

Frustraties afreageren door middel van boksen of fitnessen. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht kunnen ouders van ernstig zieke kinderen gratis sportles krijgen. Dit is het eerste ziekenhuis dat een dergelijke optie biedt. Vaak zijn ouders dag en nacht bij hun kinderen, waardoor zij weinig tijd voor henzelf hebben. Dat kan leiden tot PTSS, en sporten kan deze klachten verminderen, meldt de Telegraaf.

Het zal je maar overkomen dat er iets ernstigs met jouw kind gebeurt. Voor veel mensen – gelukkig – een ver-van-mijn-bed-show. Echter niet voor iedereen. Grofweg een derde van de ouders die een kind op de ic hebben kunnen last krijgen van een posttraumatische stressstoornis. Dat heeft angst- en depressieve klachten tot gevolg.

“Als we ouders ondersteunen tijdens zo’n moeilijke periode, komen ze de ziekenhuisopname van hun kind beter door”, zegt Sophie van der Schoor, neonatoloog op de NICU van het WKZ. Ouders van zieke kinderen zitten in een stressvolle situatie, vol onzekerheden. Daardoor functioneren ze vaak minder goed. Van der Schoor zegt dat sporten hierbij een goed middel is om die frustratie af te reageren. Even tijd voor jezelf nemen (wat zij veelal aan de kant zetten) en op kunnen gaan in de activiteit kan daarbij helpen.

Dat beaamt hoogleraar neuropsychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam, Erik Scherder. Volgens hem vermindert het angstgevoelens en verbetert het de gemoedstoestand. “Het kan ook helpen gedachten weer te ordenen op een moment dat ze het even niet meer overzien allemaal.”

Door: Nationale Zorggids

Afbeelding ter illustratie