Uitvaartzorg regelen

Het - al dan niet plotselinge - overlijden van een dierbare kan direct betrokkenen behoorlijk overvallen. Goede uitvaartzorg is daarom belangrijk. Want je wilt toch niets liever dan dat je nabestaanden de ruimte krijgen om te rouwen en dat ze niet geconfronteerd worden met onverwachte (financiële) verrassingen. Voorafgaand aan, tijdens én na een uitvaart moeten de nabestaanden al heel veel regelen. Hoe zorg je voor een waardig afscheid? 

Uitvaartzorg: niet leuk, wel handig

Heb je al eens nagedacht over jouw uitvaart? Veel mensen vinden het lastig om over het overlijden te praten en in veel gevallen is het zelfs een taboe. Begrijpelijk, maar toch is het handig om hier nu al over na te denken en je uitvaartwensen vooraf op een rij te zetten. Voor je nabestaanden is het fijn als je hen ontlast, doordat zij kunnen rekenen op de steun en begeleiding van een uitvaartverzorger. Een goede uitvaartverzorger ondersteunt jouw nabestaanden bij het regelen van allerlei zaken in een periode waarin verdriet overheerst. 

Door jezelf te verdiepen in je uitvaartwensen, weet je welk bedrag daarbij komt kijken en kun je bepalen of een uitvaartverzekering  gewenst is. Aan een uitvaartverzekering betaal je maandelijks een klein bedrag. Je kunt een uitvaartverzekering zien als een spaarpotje dat je tijdens je leven opbouwt en waarmee je uitvaart deels of volledig - afhankelijk van het type verzekering dat je hebt afgesloten - kan worden georganiseerd. 

Uitvaartverzekering afsluiten

Kies je voor het afsluiten van een uitvaartverzekering, dan is het belangrijk om de gegevens van je uitvaartverzekering goed te bewaren. Heb je naast de reguliere uitvaartverzekering bijvoorbeeld nog een aanvullende verzekering, maar is hier na jouw overlijden niets over te vinden, dan kunnen je nabestaanden deze uitkering mislopen. Dat kan gaan om veel geld. Daarom is het verstandig om na het afsluiten van je verzekering, er voor te zorgen je zoon, dochter, broer of zus op de hoogte is van de verzekering en waar die is afgesloten. Dit is niet alleen handig voor je uitvaartverzekering, maar ook voor andere verzekeringen. 

Diverse typen uitvaartverzekeringen 

Wil je een uitvaart- of begrafenisverzekering afsluiten? Dan zijn er diverse mogelijkheden. De meest gekozen verzekeringsvormen vind je hieronder. Combinaties of varianten hierop zijn ook mogelijk. 

  • Koopsom uitvaartverzekering

Je brengt eenmalig geld in bij de verzekering, waarvan (een deel van) de uitvaart wordt bekostigd. 

  • De natura uitvaartverzekering

Bij deze verzekering stel je een uitvaartpakket samen op basis van je persoonlijke wensen. Voordeel hiervan is dat je veel zaken vastlegt: van catering tot aan kist. Zo staat de uitvaartonderneming al vast en hoeven je nabestaanden weinig zelf te regelen. 

  • Vergoeding in kapitaal

Kies je voor een vergoeding in kapitaal, dan ontvangen je nabestaanden het verzekeringskapitaal in geld. Omdat ze een geldbedrag ontvangen mogen nabestaanden zelf de uitvaartverzorger kiezen, maar uiteraard mag dit ook via de verzekeraar verlopen. Diverse verzekeraars bieden binnen het pakket korting aan op de kosten voor de uitvaartzorg. 

  • Combinatiepolis

Bij deze verzekering combineer je bovenstaande verzekeringen. Er is een deel van je uitvaart vooraf ingevuld. Vaak is de uitvaartverzorger bijvoorbeeld al vastgelegd en ook een aantal andere zaken. Daarnaast krijgen je nabestaanden een gedeelte van het verzekerde bedrag uitgekeerd waarmee ze een eigen invulling kunnen geven aan de uitvaart.    

Polis kiezen

Berekenen uitvaartverzekering 

Vergelijken van verschillende uitvaartverzekeringen is de moeite waard, niet in de minste plaats omdat er significante premieverschillen bestaan, oplopend tot enkele honderden euro’s. Door gebruik te maken van onafhankelijke online vergelijkingstools weet je binnen enkele stappen welk bedrag past bij jouw uitvaartwensen en hoe hoog de bijbehorende premie is. Let wel: een lage instappremie zegt niet alles over de lange termijn. Zo kan een variabele premie laag beginnen, maar in de toekomst duurder uitvallen. Vergelijk daarom online je mogelijkheden voor de best mogelijke uitvaartverzekering.    

Jouw uitvaart in goede banen

In de dagen na het overlijden geven de nabestaanden samen met de uitvaartverzorger invulling aan de uitvaart. Heb je specifieke wensen? Zet ze dan op papier. Denk bijvoorbeeld aan de plek waar je de uitvaart wilt laten plaatsvinden, of waar je begraven wilt worden, de keuze voor een kist, de genodigden en de muziek. Omdat er in korte tijd veel geregeld moet worden, hebben nabestaanden niet de tijd om uitgebreid alle keuzes te overwegen, of kunnen ze dingen makkelijk over het hoofd zien. Als je je uitvaartwensen hebt vastgelegd, weten je nabestaanden waar ze aan toe zijn en kunnen ze jou een waardig afscheid geven.