werkervaring zorg

Wil jij graag beginnen met actief werken binnen de zorg, maar heb je geen werkervaring? Dan kan dat een demotiverend effect hebben. Vaak wordt er gezegd dat je erg moeilijk of geen baan kunt vinden zonder het hebben van werkervaring. Je leest het al, dit kan moeilijk zijn, maar zeker niet onmogelijk ! In deze blog lees je over 10 tips die jou helpen om werkervaring op te doen in de zorg

1. Ga stage lopen!
De voornaamste en meest voor de hand liggende manier om werkervaring op te doen in de zorg is door een stage te lopen binnen dit vakgebied. Naast het feit dat het aanbod van beschikbare vacatures in de zorg enorm is, is het ook de ideale manier om in een korte periode veel werkervaring op te doen binnen de zorg. Kijk voor het aanbod van stages binnen de zorg op het stage overzicht van Magnet.me. 
 
2. Meld je aan voor een traineeship 
Een tweede manier om jouw werkervaring binnen de zorg een boost te geven is het lopen van een traineeship. Binnen een traineeship kun je in relatief korte tijd veel werkervaring opdoen. Je zult met veel verschillende functies te maken krijgen. Een traineeship is in zijn algemeenheid bedoeld om studenten of starters op te leiden tot ervaren medewerkers die in de toekomst een topfunctie binnen het bedrijf kunnen bekleden. Benieuwd naar het aanbod? Kijk dan naar de beschikbare traineeships in de zorg op Magnet.me.
 
3. Zoek een bijbaan
Bovendien kun je naast het lopen van een stage of traineeship natuurlijk ook op zoek gaan naar een eventueel beschikbare bijbaan binnen de zorg. Hou je oren en ogen goed open, of benader een kennis die werkzaam is in de zorg. 
 
4. Breid je netwerk uit
Aansluitend op tip 3 volgt deze tip. Het hebben van een breed netwerk is zeer belangrijk in jouw zoektocht naar werkervaring. Iedereen kent wel iemand die jou een handje kan helpen als het aankomt op het zoeken naar werkervaring. Naast je netwerk in je directe omgeving zijn er natuurlijk ook tal van sociale media platformen waarop jij een goed netwerk kunt opbouwen. Gebruik sites zoals LinkedIn in je voordeel en maak een account aan!
 
5. Meelopen met kennis
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een kennis van jou werkt in de zorg. Je zou dan kunnen vragen of je een korte periode mee zou kunnen lopen zonder dat je daadwerkelijk aan de slag hoeft. Op deze manier kun je een kijkje achter de schermen nemen en op die manier werkervaring opdoen.
 
6. Je kennis bijspijkeren
Naast het inschakelen van kennissen of vrienden, kun je natuurlijk zelf ook actie ondernemen. Je kan je vandaag nog online aanmelden voor een cursus of workshop op het gebied van zorg. Op deze manier vorm je voor jezelf een beter beeld van wat werken in de zorg inhoudt en wat er van jou wordt verwacht.
 
7. Knap je CV op
Mocht je kiezen voor de directe weg om werkervaring op te doen in de zorg en wil je solliciteren voor een stage of baan? Dan is het van belang dat je een goed en passend CV kunt laten zien aan een bedrijf dat jij wilt benaderen. Zorg ervoor dat er alleen relevante informatie op wordt vermeld en dat alle informatie bovendien up-to-date is.
 
8. Motivatiebrief
De volgende stap in het sollicitatieproces is het hebben en schrijven van een goede en passende motivatiebrief. In een motivatiebrief dien je duidelijk en gestructureerd aan te geven waarom je bij het desbetreffende bedrijf wilt gaan werken en waarom de functie waarvoor jij solliciteert nou juist bij jou past.
 
9. Vacatures benaderen
Op het moment dat je tip 7 en 8 hebt voltooid is het tijd voor de laatste stap in het sollicitatieproces; Het benaderen van een vacature binnen de zorg. Met de solide basis die je hebt met een goed CV en een al eventueel geschreven motivatiebrief kun je op zoek gaan naar een vacature die jou aanstaat. Kies niet zomaar de eerste beste vacature die je ziet, maar houd rekening met de functieomschrijving, de bedrijfscultuur en de locatie.
 
10. Heb geduld!
De laatste tip in deze blog is in het algemeen erg belangrijk. Een baan, stage of traineeship komt niemand aanwaaien, jou dus ook niet. Het kan zijn dat je wordt afgewezen of dat je überhaupt geen gepaste werkplek vindt. Werkervaring heeft dus tijd nodig en kost simpelweg de nodige inspanning. Gebruik deze blogs met tips om jouw zoektocht naar werkervaring binnen de zorg te kunnen realiseren.