gezondheid in de natuur

Dat de natuur iets is wat we moeten koesteren, is iets waar steeds meer mensen zich bewust van worden. Dat is nodig voor de gezondheid van onze planeet, maar zeker ook voor de gezondheid van de mens zelf. We benoemen een aantal punten waarop de natuur de gezondheid van ieder goed doet. 

Betere luchtkwaliteit

Buiten in de stad, maar zeker ook in het binnenklimaat waar we ons veel in begeven thuis en op het werk, is de luchtkwaliteit niet om over naar huis te schrijven. Er is veel vervuilend en relatief weinig zuurstof, omdat er weinig groen is. Dit terwijl we weten dat groenvoorziening zorgt voor verse zuurstof. De lucht die je ademt in de natuur is dus beter voor je dan die thuis en in de stad. Het helpt je om helderder na te denken en de kans is een stuk kleiner dat je schadelijke stoffen inademt in de natuur. Dat is een goede reden om voor je volgende vakantie te gaan fietsen door de natuur met trekkingfietsen van Bikester.    
 

Vitamine D

Natuur is natuurlijk iets wat je breder kunt trekken dan alleen de flora en fauna. Ook de zon kun je als onderdeel van de natuur beschouwen. Het licht van de zon heeft een positieve werking op de mens, omdat we er vitamine D uit halen wanneer we tijd buiten besteden. Het is niet voor niets dat ons nu met de lockdown aangeraden wordt om vitamine D bij te slikken. Maar er gaat niets boven échte vitamine D uit zonlicht.  
 

Ontspanning bevorderen

In onze dagelijkse wereld zijn er allerlei factoren die ons stress bezorgen. Dat is niet alleen het werk en het huishouden, maar ook drukte, verkeer, stoplichten en geluiden. Als je daar even uit kunt komen door de natuur in te gaan waar je vrijwel alleen de geluiden van de natuur zelf hoort, kan dat ontspannend werken. Het geluid van fluitende vogels, een kabbelend beekje of de ruisende zee heeft immers een kalmerend effect. Daarnaast heeft ook de kleur groen een rustgevende werking op ons.    
 
Zo zie je maar dat we de kracht van de natuur niet moeten onderschatten en hoe belangrijk is dat er natuur overblijft waarin we ons even kunnen afsluiten van de vaart der volkeren. Dat moeten we natuurlijk allemaal tegelijkertijd op dezelfde plek doen, want dan verdwijnt het positieve effect snel. Maar regelmatig wandelen of fietsen in de natuur is toch echt iets wat we in de agenda zouden moeten zetten.