Normal_corona_handen

Wetenschappers vragen zich af hoe lang iemand immuun is voor corona na een besmetting, nu ook een Nederlander voor een tweede keer besmet is geraakt. Al eerder werd bekend dat iemand in Hong Kong opnieuw de longziekte had, maar een officiële herbesmetting was in Nederland nog niet geregistreerd. De Nederlandse persoon is een ouder iemand met een aangetast immuunsysteem. Dit meldt. NOS. 

Een Gelders verpleeghuis sprak al eerder van een herbesmetting, maar officieel wordt deze pas geregistreerd als de codes van het RNA verschillen. Dat is nu het geval in Nederland en in België waar een jongere vrouw opnieuw een besmetting opliep. “Er zitten inderdaad voldoende verschillen in, om te kunnen spreken van een andere stam, een tweede infectie”, aldus Belgische viroloog Marc van Ranst. Hij hoopt vooralsnog dat de meeste mensen na een eerste besmetting uit de gevarenzone zijn.

Herbesmettingen verwacht

De Wereldgezondheidsorganisatie verwachtte al dat er tweede (en derde) besmettingen konden plaatsvinden, omdat dit vaker gebeurt bij luchtweginfecties. Een levenslange bescherming lag niet in de lijn der verwachting en daarom is men niet verbaasd dat er herbesmettingen aan het licht komen. Wel vraagt men zich nu af hoe lang iemand immuun is voor de nieuwe longziekte.

Marion Koopmans is viroloog in Nederland en maakt zich geen zorgen om de gevallen. Ze vindt het niet gek dat het iemand met een aangetast immuunsysteem overkomt. Wel is het zaak om deze gevallen goed te onderzoeken en te registeren om welke genetische codes het gaat. 

Door: Nationale Zorggids