Normal_noah-zsyodh_zek4-unsplash

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: ‘Formule 1 laat zien dat buitenevenementen veilig zijn’

Een viroloog van het Amsterdam UMC vindt het persoonlijk een goed idee dat buitenfestivals vanaf 25 september weer op volle capaciteit mogen draaien, in plaats van het huidige maximumbezoekersaantal van 75 procent. Het lage aantal besmettingen tijdens het Formule 1-weekend in Zandvoort laat zien dat grote evenementen in de open lucht veilig zijn.

Dinsdag: GGD-medewerkers verdacht van fraude met vaccinatiebewijzen

Meerdere GGD-medewerkers zijn op non-actief gezet omdat ze mogelijk hebben gefraudeerd met vaccinatiebewijzen. De verdachten zouden op aanvraag valse vaccinatieregistraties hebben aangemaakt, waardoor steeds iemand onterecht over een QR-code kon beschikken. Om hoeveel verdachten het gaat en in welke GGD-regio’s het plaatsvond, is niet bekend.

Woensdag: aantal nieuwe prikken stijgt sinds uitbreiding CoronaCheck

Voor het eerst in weken stijgt het aantal mensen dat zich in een week tijd heeft laten vaccineren tegen het coronavirus. Vorige week kregen bijna 150.000 mensen een prik, tegen bijna 127.000 in de week ervoor. De stijging in de afgelopen week komt door mensen die een eerste prik kregen. Mogelijk kiezen ze hier nu pas voor omdat ze een coronatoegangsbewijs nodig hebben om restaurants, cafés, bioscopen en theaters binnen te komen.

Donderdag: vader mag 12-jarige zoon coronavaccin niet ontzeggen, oordeelt rechter

Een unieke zaak: een vader tegen een zoon omdat de 12-jarige zich wil laten vaccineren tegen corona en zijn vader hier fel op tegen is.  De rechter heeft echter bepaald dat de jongen de beschermende prikken wel op korte termijn mag gaan halen. Jongeren tot 16 jaar beslissen samen met hun ouders, maar als ze er niet uit komen mogen ze uiteindelijk zelf beslissen.

Vrijdag: advocaten spannen kort geding aan tegen coronapas

Advocaten uit Breda ondernemen juridische stappen tegen de invoering van de coronapas. Ze hebben een kort geding aangespannen tegen de Staat. Advocaat Bart Maes, een van de eisers, noemt de invoering van de coronapas in een LinkedIn-bericht onwettig, strafbaar en discriminerend. De maatregel zou volgens zijn kantoor onder meer in strijd zijn met de grondwet en veel internationale verdragen.

Door: Nationale Zorggids