Week 5: mondkapjes, gynaecoloog, intimidatie, HPV & besmettelijke hiv-variant

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: welke soorten mondkapjes zijn er en welke kun je het beste dragen?

De laatste tijd horen we verschillende adviezen over mondkapjes. Er werden meerdere soorten mondkapjes genoemd en deze mondkapjes worden door verschillende mensen anders genoemd. Sinds kort adviseert Rijksoverheid om medische mondkapjes te dragen. Het OMT kwam met het advies om type II-mondkapjes te dragen. Al deze verschillende termen en adviezen zorgen voor veel onduidelijkheid. Vandaar de vraag: welke mondkapjes zijn er en welke kun je het beste dragen?

Dinsdag: zeker 21 kinderen verwerkt door gynaecoloog die eigen sperma gebruikte 

Zeker 13 jaar lang kon een Leidse gynaecoloog van het Elisabethziekenhuis, nu Alrijne Ziekenhuis, kinderen verwekken met zijn eigen sperma. Tussen 1973 en 1986 heeft hij zijn eigen sperma succesvol gebruikt door 21 kinderen te verwekken. 

Woensdag: 70 procent van tienermeisjes zegt op straat geïntimideerd te zijn

Van de vrouwen van 12 tot 25 jaar zegt 67 procent in 2021 het afgelopen jaar weleens te zijn lastiggevallen op straat. Ze zijn nagefloten of nageroepen, en soms ook achternagelopen. Nafluiten ervaren vrouwen als minst bedreigend, achternalopen als meest bedreigend. 

Donderdag: wat is HPV, hoe krijg je het en hoe kun je het voorkomen?

Vanaf dit jaar kunnen ook jongens zich beschermen tegen HPV-kanker. Daarnaast heeft de overheid besloten om de vaccinatieleeftijd omlaag te brengen. Er is veel aandacht voor de preventie van HPV omdat het verregaande gevolgen kan hebben. Maar wat is HPV? Hoe kun je het krijgen en wat kun je doen om het te voorkomen? 

Vrijdag: extra besmettelijke hiv-variant in Nederland, leidt sneller tot aids

Britse onderzoekers hebben ontdekt dat in Nederland al enkele decennia een hiv-variant rondgaat die besmettelijker is en ook sneller tot de ziekte aids kan leiden dan andere varianten van het virus.

Door: Nationale Zorggids