'Gezondheidsproblemen vaak al begonnen voordat gehoorverlies wordt aangepakt'

Steeds meer jongeren in de wereld lopen risico op gehoorverlies. Het ontstaan van gehoorverlies is een geleidelijk proces. Tegen de tijd dat iemand zich realiseert dat het gehoor slechter wordt, kunnen het dagelijks leven én de gezondheid al op een negatieve manier beïnvloed zijn. Dat meldt ANP Expert Support. 

Er zijn vijf goede redenen om gehoorproblemen aan te pakken. Want het behandelen van gehoorverlies kan leiden tot een langer en gezonder leven.

1. Verbeteren kwaliteit van leven door mee te kunnen doen

Gehoorverlies maakt het moeilijker om met anderen te communiceren, en dat beïnvloedt de algehele kwaliteit van leven. Mensen met gehoorverlies trekken zich vaker terug uit sociale activiteiten, omdat het steeds moeilijker wordt om te communiceren. Terwijl meedoen juist heel belangrijk is om (mentaal) gezond te blijven. Dit heeft namelijk invloed op de gemoedstoestand. Door het gebruik van een hoortoestel, verbeteren de communicatieve vaardigheden en daarmee komt iemand weer makkelijker midden in het leven te staan.

2. Veiligheid

Onbehandeld gehoorverlies kan iemands veiligheid in gevaar brengen. Zo horen mensen met gehoorverlies minder goed sirenes, naderende auto’s, bussen of scooters en waarschuwingsalarmen.

3. Behoud van het geheugen

Er is een verband tussen gehoorverlies en een verhoogd risico op dementie. Mensen met gehoorverlies hebben 24 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan mensen zonder gehoorverlies. Dat zou kunnen komen doordat gehoorverlies veranderingen in de hersenen veroorzaakt die leiden tot dementie. Het dragen van een hoortoestel kan het makkelijker maken om informatie te begrijpen en zo de geheugenfunctie verbeteren.

4. Ondersteunen van mentale gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat mensen met gehoorverlies meer kans hebben op klinische depressie en angst dan mensen zonder gehoorverlies. Ander onderzoek toont aan dat onbehandeld gehoorverlies kan leiden tot angst, depressie en slaapproblemen.

5. Verminderen van het risico op vallen

Mensen met gehoorverlies hebben drie keer meer kans om te vallen dan mensen zonder gehoorverlies. Uit onderzoek blijkt dat gehoorverlies problemen veroorzaakt met het evenwicht en het bewustzijn van de omgeving. En beide problemen kunnen tot vallen leiden. Voor senioren is vallen een belangrijke oorzaak van letsel of zelfs overlijden. Het behandelen van gehoorverlies kan leiden tot een langer en gezonder leven.

Door: Nationale Zorggids