OM gaat zedenzaak Op de Bies niet verder onderzoeken

Het Openbaar Ministerie geeft geen strafrechtelijk vervolg aan de zedenzaak tussen bewoners met een verstandelijke beperking van zorginstelling Op de Bies. Twee jonge bewoners zouden seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond. Nog altijd is niet duidelijk wat er zich precies heeft afgespeeld, maar het OM concludeert inmiddels wel dat Koraal Groep, waar Op de Bies onder valt, geen strafbare feiten heeft begaan. Dit meldt het OM.

Inmiddels ligt de zaak bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die de zaak nog wel gaat onderzoeken. Mocht blijken dat Koraal Groep toch verwijtbaar heeft gehandeld, dan wordt de zaak weer overgedragen aan justitie.

Seksueel misbruik onderling

Begin april werd bekend dat zeker vier cliënten van Op de Bies in Landgraaf seksueel zouden zijn misbruikt door medebewoners. Bij Op de Bie wonen mensen met een verstandelijke beperking en complexe gedrags- en/of psychiatrische problemen. Volgens een seksuoloog komt geweld onder bewoners van gehandicapteninstellingen vaak voor. 61 procent van de vrouwen en 23 procent van de mannen met een verstandelijke beperking heeft weleens te maken gehad met seksueel geweld.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky