Overheid op 15 augustus bevraagd over uitvoering VN-verdrag Handicap

Het VN-comité Nederland bevraagd de overheid op 15 augustus over de implementatie van de VN-Verdrag Handicap. Dit verdrag is in 20216 geratificeerd, met als doel om een toegankelijke en inclusieve samenleving te realiseren. Dit meldt Ieder(in). 

In aanloop naar de hoorzitting hebben de overheid, het College voor de Rechten van de Mens en belangenorganisaties rapportages gestuurd aan het VN-comité. Op basis van deze rapportages uit 2022 heeft het comité vragen gesteld, die inmiddels zijn beantwoord. Ook hebben belangenbehartigers en toezichthouders inmiddels een reactie hierop gegeven. Op 15 augustus vindt een zes uur durende hoorzitting plaats waarbij de overheid vragen over de rapportages moet beantwoorden.

Belangrijke onderwerpen hoorzitting

Een paar dagen voor de hoorzitting gaat een delegatie van belangenorganisaties en het College voor de Rechten van de Mens naar Genève om met het VN-comité te praten. Dan worden alvast de belangrijke onderwerpen voor de hoorzitting vastgelegd. Bijna alle artikelen van het VN-Verdrag Handicap, zoals onderwijs, werk, zorg en inkomen, komen tijdens de hoorzitting aan bod.

Advies

Conclusies van het VN-comité volgen een paar weken na de hoorzitting. Nederland krijgt dan te horen wat ergoed gaat en waar het vastloopt. Ook krijgt de overheid advies om wetten, regels en uitvoeringen te verbeteren.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky