Normal_vrouwe_justitia

Eigenaar Jef Enkelaar van zorgboerderij ‘t Polböske in Enschede wordt toch niet vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM). De man had justitie achter zich aan omdat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) misstanden op de zorgboerderij vermoedde. Hij liet onder meer kinderen bij hem in bed slapen en het gebruik van alcohol en drugs werd gedoogd. Dat meldt RTV Oost.

Vorig jaar gaf Enkelaar al toe dat de beschuldigingen jegens zijn adres op de waarheid gebaseerd waren, maar dat niets gebeurde zonder toestemming van de ouders. Jonge kinderen met angstproblemen sliepen bij hem in bed omdat ouders dat wilden. Een camera hield altijd toezicht op de situatie. Per cliënt werden bovendien afspraken gemaakt over het gebruik van drugs en alcohol.

Op basis van de bevindingen van het IGJ startte het OM een onderzoek en ondervroeg het ouders van cliënten en sloeg het alle data erop na. Nu het OM heeft besloten het onderzoek te staken, heerst vooral opluchting. “Eindelijk is nu bewezen wat wij al lang wisten. Maar er is veel schade aangericht. Vooral emotionele schade onder jongeren die hier zaten. Iedereen onder de 18 moest weg, die werden plotseling uit een veilige omgeving gehaald. Dat was voor iedereen een enorme schok”, aldus Enkelaar.

Toen bleek dat ‘t Polböske de deuren moest sluiten, startten de ouders van de kinderen een petitie. Een zorginstelling is het niet meer, maar wel een gezinsvervangend tehuis waar inmiddels weer cliënten wonen.

Door: Redactie Nationale Zorggids