Normal_kaars_kerk

In Zeeland is een man om het leven gekomen tijdens een healingsessie met hallucinerende middel zoals ayahuasca. De man was samen met anderen deelnemer aan het Warrior Retreat bij Iboga-farm in IJzendijke. Het middel dat wordt gewonnen in het Amazonegebied wordt steeds vaker in Nederland aangeboden als een vorm van healing. Men zou terug gaan naar pijnlijke herinneringen en een nieuw perspectief krijgen. Er zijn drie verdachten aangehouden na het overlijden van de man. Dit meldt Telegraaf.

Buren zagen midden in een nacht een man die duidelijk hallucineerde en aan het trippen was. “Hij zwaaide wild met zijn armen en een andere man probeerde hem in bedwang te houden. Het slachtoffer werd onwel en is met spoed naar het ziekenhuis gebracht in Oostburg en werd later overgeplaatst naar Gent. Daar overleed de man.

Niet zonder risico’s

Hoewel het gebruik van ayahuasca en vergelijkbare middelen steeds vaker worden gebruikt in Westerse landen, is dit niet zonder risico’s. Het Trimbos-Instituut waarschuwt al langer voor de gevaren. Zo kunnen mensen die bepaalde medicijnen nemen een hartaanval krijgen door de middelen. Ook mensen die al eerder een psychose hebben meegemaakt, lopen een verhoogd risico om door gebruik van ayahuasca en vergelijkbare middelen opnieuw slachtoffer te worden.

Het Openbaar Ministerie doet nu onderzoek naar de doodsoorzaak. Er zijn in totaal drie mensen aangehouden in verband met de zaak.

Door: Nationale Zorggids