Normal_addiction-counselor-and-his-patients-2021-08-26-15-44-44-utc__1_

Momenteel wachten drieduizend Limburgers op een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg. Om ervoor te zorgen dat de wachtlijst ingekort wordt, gaan ggz-instellingen hun samenwerking met huisartsen, gemeenten en andere partijen versterken. Dit meldt 1Limburg.

GGZ Limburg wil ervoor zorgen dat mensen met psychische problemen van de lijst doorstromen. Dit betekent echter niet dat zij ook hiervoor behandeld worden. Zo willen ze kijken of deze patiënten ook op een andere manier ondersteund kunnen worden.

Huisartsen

De samenwerking zal niet alleen bestaan uit meer overleg tussen huisartsen en ggz-instellingen, maar zullen huisartsen en praktijkondersteuners aanvullende opleidingen krijgen over geestelijke gezondheid.

Verder moet er passende zorg aangeboden worden door gesprekken aan te gaan met patiënten. Op deze manier kan er gekeken worden of zij op een andere manier geholpen kunnen worden. Zo worden patiënten niet alleen sneller geholpen, maar vermindert ook de druk op de ggz.

Wachtlijst

Vooral dat laatste is een prioriteit in Zuid-Limburg, die een langere wachtlijst heeft dan gemiddeld. Dit komt vooral door sociaaleconomische problemen, de sterke vergrijzing in de regio en de slechtere gezondheid van de inwoners. En net als in het rest van het land heeft de provincie last van personeelstekorten, maar het versnipperde ggz-aanbod zorgt voor nieuwe uitdagingen.

Zestien partijen zijn de samenwerking aangegaan om de problemen aan te pakken, waaronder ggz-instelling Mondriaan en Zuyderland. Ook hebben gemeenten en verzekeraars zich aangesloten bij het initiatief.

Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch