Normal_artificial-intelligence-ai-and-machine-learning-2023-05-21-04-29-59-utc

Na het oplopen van lichamelijke of geestelijke letsel, is het belangrijk om een passende behandeling te vinden. Wanneer deze namelijk niet aansluit bij het letsel is de kans groot om depressie te ontwikkelen. Volgens de universiteit van Tilburg is depressie de grootste oorzaak bij blijvende letsel, ofwel invaliditeit. Dit meldt GGZtotaal.

Tilburg University heeft het onderzoek uitgevoerd na het ontvangen van een subsidie van 4,6 miljoen euro voor het BOOST Depression consortium. Het consortium wil biomarkers ontwikkelen met behulp van kunstmatige intelligentie die een passende behandeling kan creëren voor elk individuele patiënt. Momenteel worden patiënten lukraak behandelt op basis van trial-and-error, omdat behandelaars niet weten welke behandeling past het opgelopen letsel. 

Biomarkers

Met de biomarkers kan het eindresultaat van een behandeling voorspeld worden, wat dan als leidraad gebruikt kan worden voor de werkelijke behandeling. Er wordt verwacht dat de slaagkans van een behandeling zal verdubbelen, behandeltrajecten verkorten en de financiële druk op de gezondheidszorg zal verminderen.

Het consortium bestaat uit een samenwerking tussen de Tilburg School for Humanities and Digital Sciences, andere universiteiten, medische instituten en bedrijven.

Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch