Tekorten bij ggz-instelling Lentis lopen op en er is geen uitzicht op verbetering

Vorige week maakte Intrakoop bekend dat een derde van de ggz-instellingen in Nederland vorig jaar rode cijfers schreven. De Groningse ggz-instelling Lentis kan dit onderschrijven, maar stelt dat het in Groningen iets complexer is dan in andere provincies. Dit komt mede door de opeenstapeling aan problemen in Oost-Groningen, meldt RTV Noord. 

Lentis houdt dit jaar netto rond de nul euro over en de komende jaren wordt dit alleen maar erger. Terwijl de kosten met 10 procent stijgen, nemen de inkomsten van onder meer de zorgverzekeraars met slechts 6 procent toe. De ggz-instelling moet 10 miljoen euro bezuinigen vanwege een verwacht tekort van 13 miljoen euro.

Mentale problemen in Oost-Groningen

Stijgende loon- en energiekosten en inflatie zijn belangrijke redenen, maar ook de opeenstapeling van problemen in vooral Oost-Groningen. Daar kampen inwoners vaker met armoede en als gevolg daarvan met slechte fysieke en mentale gezondheid. Maar ook inwoners van het aardbevingsgebied daar hebben last van mentale zorgen. “De trajecten zijn dan langer en kosten meer geld, terwijl we er relatief minder voor terugkrijgen”, legt bestuurder Johan Oostinga uit. Hij verwacht de komende jaren locaties te moeten sluiten en dat de organisatie zich meer gaat richten op complexere zorg.

Door in te zetten op preventie van armoede en hulp bij scholing en generationele trauma’s, hoopt Lentis dat er uiteindelijk minder zorg nodig. Want hoe het nu gaat wordt het alleen maar erger, ook in de toekomst.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky