OM eist tbs tegen man die drie verpleegkundigen van Antes mishandelde

Een 43-jarige man heeft tbs met dwangverpleging tegen zich horen eisen. Hij heeft drie verpleegkundigen van ggz-instelling Antes in Poortugaal mishandeld. De man verbleef daar in een kliniek en trapte en sloeg de drie verpleegkundigen die op dat moment betrokken waren bij zijn behandeling. Een medewerker liep een gebroken neus op.  Hoewel het OM de mishandeling bewezen acht, is er ook sprake van sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid. Dit meldt het OM.

De officier van justitie sprak tijdens de zitting vorige week zorgen uit. “Het geweld tegen ggz-personeel door patiënten lijkt nog steeds toe te nemen. Het lijkt een kaalslag te maken in het personeelsbestand van de ggz. Terwijl diezelfde ggz zo hard nodig is.”

Machtiging voor verplichte ggz niet voldoende

Volgens het OM is het duidelijk dat de verdacht een psychiatrisch patiënt is en zijn problemen moet laten behandelen. Daarvoor is langdurige monitoring nodig en hij heeft begeleiding nodig bij het doorlopen van zijn behandeling. Het OM vindt het belangrijk dat iemand huisvesting, inkomen en dagbesteding heeft, maar heeft ook het hoge recidiverisico in acht te nemen. Daarom is een machtiging voor verplichte ggz op grond van de Wet verplichte ggz (Wvggz) niet voldoende en kiest als strafeis voor tbs met voorwaarden.

Op 24 januari volgt een uitspraak.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky