Ggz-instelling Mediant maakt grootse centralisatie bekend bij buurtbewoners

Ggz-aanbieder Mediant in Twente gaat de zorg centraliseren en alle specialistische zorg aanbieden onder één dak. Binnenkort starten er bouw- en sloopwerkzaamheden op de locatie in Enschede. Omwonenden zijn vorige week op de hoogte gesteld van de plannen. Dit meldt RTV Oost.

Mediant heeft nu nog meerdere panden in Hengelo en Enschede waar het specialistische ggz biedt. Maar de aanbieder van geestelijke gezondheidszorg vindt dat behandelaars nu teveel reistijd hebben en dat de panden wel aan een upgrade toe zijn. Of eigenlijk: de oude panden moeten plaatsmaken voor duurzamere varianten. Mediant heeft nog geen vergunningen voor de ver- en nieuwbouw, waarmee de plannen zich nog in de voorbereidende fase bevinden.

Klinische en ambulante bedden

De locaties in Hengelo komen dus helemaal te verdwijnen en twee locaties in Enschede verhuizen naar de nieuwe plek. Aan de Helmerzijde in die stad zullen ongeveer 80 extra klinische bedden voor langdurig verblijf komen. Ook komen er zo’n 200 tot 300 ambulante zorgplekken bij. Minder gespecialiseerde zorg blijft overal in de regio beschikbaar.

Veiligheid

Buurtbewoners die vorige week op de hoogte zijn gesteld zijn niet onverdeeld positief. Sommigen vrezen voor verkeersdrukte tijdens spitsuren en anderen vrezen voor hun veiligheid. “Ik laat mijn hondje nu al niet uit in het donker. Je weet nooit wat je tegenkomt.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky