Eis: tbs met dwangverpleging voor meerdere mishandelingen in ggz-instelling

Het Openbaar Ministerie eist ongemaximeerde tbs met dwangverpleging tegen een 38-jarige man die twee zorgmedewerkers en een mede-cliënt heeft mishandeld. Dit gebeurde in de ggz-instelling waar hij verbleef, meldt het OM. 

Door zijn psychische problemen, moest de man in een ggz-instelling wonen. Daar bedreigde en mishandelde hij twee zorgverleners en een mede-cliënt. Een zorgmedewerker liep zichtbaar letsel en een hersenschudding op. Naast deze drie mishandelingen, heeft de 38-jarige Eindhovenaar ook twee willekeurige voorbijgangers op straat zwaar mishandeld. Een 72-jarige vrouw hield daar een gebroken pols aan over. Eerder is de man al veroordeeld voor mishandeling van een politieambtenaar en drugsdelicten.

Mentale gevolgen zorgverleners

Door de mishandeling heeft een zorgmedewerker van de instelling een tijd niet kunnen werken. De andere zorgverlener zegt in meer dan 20 jaar dienst nooit zo bang te zijn geweest. “De bejaarde vrouw die door de verdachte uit het niets werd mishandeld heeft daar tot de dag van vandaag fysiek en mentaal last van”, aldus de officier van justitie.

Niet toerekeningsvatbaar

Hoewel de mishandelingen bewezen zijn, was de verdachte niet toerekeningsvatbaar tijdens het plegen van de delicten. Helaas heeft langdurig verblijf in een ggz-instelling zijn psychische problematiek niet verminderd en is hij er ook niet minder agressief op geworden. De man toont geen ziekte-inzicht en wil zich niet laten behandelen. Om deze redenen denkt het OM dat de man een grote kans op herhaling heeft. Daarom eist het ongemaximeerde tbs met dwangverpleging. Of hij dit daadwerkelijk opgelegd krijgt, moet op 27 maart uit de uitspraak van de rechtbank blijken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky