Ggz-patiënten in voormalig Rabobankpand moeten eruit

In het voormalige pand van de Rabobank in Zutphen wonen ouderen met psychiatrische klachten. De gemeente eist van zorginstelling Neocura dat deze ouderen weer vertrekken, want deze heeft daar niet de juiste vergunning voor. Zutphen is akkoord gegeven met bewoning door mensen met dementie. En daar is nu geen sprake van. Als de huidige doelgroep met een ggz-indicatie niet per 1 augustus 2024 is vertrokken, dan dreigt een boete van 50.000 euro. Dit meldt de Stentor.

In 2019 gaf de gemeente Zutphen toestemming voor de bouw van 21 appartementen voor mensen met dementie. Maar sinds vorig jaar wonen er enkel ouderen met een ggz-indicatie. Dat is volgens de gemeente niet toegestaan. In het bestemmingsplan staat dat het pand gebruikt mag worden als kantoor, maar daar is in 2019 onder bepaalde voorwaarden van afgeweken. Er is een vergunning verleend voor het verlenen van zorg aan mensen met dementie.

Boete van 50.000 euro

De huidige bewoners dragen een chip in de vorm van een armband of ketting, zodat de zorgorganisatie ze in de gaten kan houden. Door het opendeurenbeleid kan hierdoor de ene bewoner wel naar buiten en de andere niet. Zutphen liet in juli 2023 al weten niet akkoord te gaan met het huidige gebruik van het pand, maar de zorginstelling plaatste hierna juist meer mensen met een ggz-indicatie. “Daarmee hebt u willens en wetens de overtreding vergroot.” Neocura heeft nu tot 1 augustus de tijd  gekregen om alle mensen met een ggz-indicatie elders te huisvesten en het pand te gebruiken waarvoor toestemming is afgegeven. Gebeurt dat niet, dan volgt mogelijk een boete. Als de situatie daarna nog steeds onveranderd blijft, legt de gemeente opnieuw een last onder dwangsom op.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky