Inspectie eist schorsing forensisch verpleegkundige die relatie heeft met patiënt

De Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) wil dat een forensische verpleegkundige van Transfore geschorst wordt voor het zoenen en knuffelen met een patiënt in de kliniek. Vrijdag stond ze hiervoor voor het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle. Dit meldt Tubantia. 

Een collega spotte de vrouw en de patiënt op 11 maart 2022 knuffelend en zoenend. Deze maakte daar een melding van, waarop de verpleegkundige op non-actief werd gesteld en de patiënt naar een andere instelling moest. Hoewel ze een contactverbod had, zocht ze contact met familie van de man. En ook al mocht ze ook niet met haar voormalig patiënt spreken, deed ze dat toch. Ze ging naar zijn nieuwe kliniek om daar vervolgens een seksuele relatie met hem te starten. Hun relatie houdt nog steeds stand.

Schorsing

Omdat de verpleegkundige nog altijd een baan in de zorg heeft, wil de IGJ daar een stokje voor steken. “De gevoelens voor de patiënt waren voor haar sterker dan haar beroepsnormen. En ze neemt te weinig verantwoordelijkheid voor haar eigen handelen.” Zij stelt namelijk dat ze slechts eenmalig over de schreef is gegaan en zal gaan, maar volgens de inspectie mag het niet en nooit. Daarom eiste een vertegenwoordiger vrijdag een tijdelijke schorsing en moet ze met een andere zorgverlener praten over haar situatie. Zij wil dat niet, omdat ze inmiddels al 2,5 jaar een relatie met de man heeft en het er al 2 jaar over heeft op haar werk. Over ongeveer zes weken doet de tuchtcollege een uitspraak over een eventuele schorsing.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky