Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

(Novum) - Door het faillissement van de stichting Welsaen in Zaanstad is minstens anderhalf miljoen euro aan gemeenschapsgeld verdwenen. De stichting zette zich in voor buurthuizen en jongerenwerk en vroeg in juni onverwacht faillissement aan. Een curator onderzoekt of geld is weggesluisd, schrijft de Volkskrant maandag.

Buurtbewoners proberen de werkzaamheden van de stichting over te nemen door de buurtcentra open te houden. Het buurthuis in de achterstandswijk Kogerveld is daarin niet geslaagd en ging in juli dicht.

De krant kwam de problemen op het spoor toen het in bezit kwam van documenten over de fusie tussen Welsaen en zorgorganisatie Evean vorig jaar. Welsaen had nog ruim 2,5 miljoen euro in de kas en dat geld moest niet verdwijnen in Evean maar uitgegeven in projecten in Zaanstad. In de afspraken stond dat ruim anderhalf miljoen naar een speciale stichting ging, maar dat geld werd nooit overgemaakt.

Volgens Evean is het faillissement veroorzaakt door tegenvallende opdrachten die Welsaen van de gemeente kreeg. Een woordvoerder zegt in de krant dat er geen geld is gelekt naar andere delen van de fusieorganisatie.