Normal_jongere__probleemjongere__jeugd__hek

In kleinschalige opvanglocaties in Amsterdam, Nijmegen en Groningen krijgen criminele jongeren meer vrijheid dan in een jeugdgevangenis. In Groningen is Het Poortje gestart met een dergelijke kleinschalige opvanglocatie. Acht jongeren worden hier beloond voor goed gedrag. Eerst mogen zij niet naar buiten, maar bij goed gedrag krijgen ze steeds meer vrijheid. De jongeren die hier vastzitten moeten nog worden berecht voor bijvoorbeeld een geweldsdelict, diefstal of roofoverval. Dat meldt NOS.

Criminele jongeren die zich goed gedragen mogen eerst onder begeleiding naar buiten. Maar wie zich van zijn goede kant laat zien, mag op den duur alleen naar school of naar zijn ouders. Hoewel er overdag minder regels gelden, is dat ‘s nachts niet zo. Tussen 22.00 uur en 07.00 uur gaat de deur op slot en mag niemand naar buiten.

“Ik snap dat er snel gedacht wordt dat het niet gaat om een straf. Maar er wordt constant op de jongeren gelet. Elke keer wordt de vraag gesteld hoe ze bepaalde dingen zouden aanpakken. Niet iedereen kan daartegen. Het alternatief is dat ze toch weer naar de justitiële inrichting moeten. Dat zorgt ervoor dat ze toch blijven meewerken”, zegt Tamara Pultrum die werkzaam is als projectleider bij Het Poortje.

Jongeren komen enkel in aanmerking voor dit project als zij duidelijk laten zien dat ze gemotiveerd zijn. De rechter moet hiervoor toestemming geven. Zodra de vrijheden niet leiden tot beter gedrag, krijgt de jongere minder vrijheden of krijgt hij een zwaardere straf. 

Door: Redactie Nationale Zorggids