Jongeren ervaren iets minder psychische klachten

Het herstel van de mentale gezondheid van jongeren lijkt voorzichtig te zijn ingezet. Tijdens de coronapandemie en ook de jaren erna ging het flink achteruit met hun mentale gezondheid, maar het afgelopen kwartaal is er eindelijk een voorzichtige verbetering te zien: jongeren ervaarden iets minder psychische klachten en iets minder stress en eenzaamheid. Ook zijn er minder jongeren met zelfdodingsgedachten. Dit meldt het RIVM. 

Jongeren bezoeken hiervoor wel nog altijd vaker de huisarts (32 procent) dan voor 2020. Ze maken ook vaker een afspraak bij angstklachten, benauwdheid en duizeligheid. Goed nieuws is wel dat meer jongeren met mentale klachten in het afgelopen kwartaal, de zorg kregen die zij nodig hadden.

Langdurige nasleep coronapandemie

De gevolgen van de coronapandemie zijn groot. Vooral jongeren kampen met een langdurige nasleep van psychische klachten. Het Netwerk Gezondheidsonderzoek bij Rampen (Netwerk GOR) verzamelt over een periode van 5 jaar (nog tot en met 2025) meer kennis over de gevolgen van de pandemie. Dit netwerk bestaat uit het RIVM, lokale GGD’en, GGD GHOR Nederland, het Nivel, en Nationaal Psychotrauma Centrum ARQ.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky