22-jarige met jeugdzorgverleden helpt nu Haagse jongeren met problemen

De 22-jarige Noa van Hagen heeft het fysieke steunpunt ‘Avalon’ in het leven geroepen waar jongeren met problemen terechtkunnen om te praten, maar ook om bijvoorbeeld samen te koken. Van Hagen heeft vroeger zelf in de jeugdzorg gezeten vanwege verslavingsproblemen en kan als ervaringsdeskundige advies geven aan zorgaanbieders en overheidsinstellingen. Dit meldt Hart van Nederland. 

Volgens Van Hagen is er veel jeugdzorgaanbod, maar zijn er maar weinig aanbieders die échte aansluiting vinden bij de behoeften van jongeren. Daarom startte de 22-jarige met haar steunpunt. De naam Avalon komt van een groepsgenootje in de jeugdzorg dat enkele jaren geleden suïcide pleegde. “Ik heb best wat vrienden die ik onderweg ben tegengekomen verloren. Door overdosis. Door suïcide. Voor die jongeren was er geen juiste plek.”

Geen oordeel

Steunpunt Avalon biedt Haagse jongeren een laagdrempelige plek om naar binnen te lopen en te komen praten of koken. Ze noemt de ontmoetingsplaats heel gemoedelijk, waar niemand oordeelt en iedereen zich veilig voelt. De gesprekken zijn soms heel serieus, maar werken helend. Jeugdzorg Nederland is blij met het steunpunt als aanvulling op het reguliere zorgaanbod.