Wat is het effect van wijkteams op de specialistische jeugdhulp?

Sinds ruim 8 jaar zijn er wijkteams die ambulante zorg verlenen. Uit een literatuurstudie van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) blijkt dat zij mogelijk een bijdrage leveren aan het beteugelen van specialistische jeugdhulp. Deze teams kunnen verborgen hulpvragen van jongeren met een migratieachtergrond of lage sociaaleconomische status ook beter opsporen. Dit meldt het NJi.

Wat is het effect van wijkteams op de jeugdhulp? Het NJi deed hier een literatuurstudie naar. Hoewel er te weinig informatie in de dertien verschillende onderzoeken stond om definitieve conclusies te trekken, durft het NJi wel te stellen dat er aanwijzingen zijn dat wijkteams het gebruik van specialistische jeugdhulp kunnen terugdringen en hulpvragen van jongeren met een migratieachtergrond en lage sociaaleconomische achtergrond kunnen opsporen. Ook lijken kinderen, jongeren en gezinnen positief en worden de doelen goed bereikt, maar daarvoor zijn de cijfers niet representatief genoeg.

Transparantie

Door wijkteams de ruimte te geven om zelf beter en transparanter hun resultaten met kinderen, jongeren en gezinnen bij te houden, kunnen ze samen leren en hulp verbeteren. Ook zouden wijkteamprofessionals met elkaar kunnen vaststellen wat kwaliteit in hun werk inhoudt en hoe dat te meten is.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky