UNICEF Nederland: 'Luister naar en respecteer jongeren in gesloten jeugdzorg'

UNICEF Nederland pleit ervoor dat de politiek, bestuurders, zorgverleners en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) naar jongeren in de gesloten jeugdzorg luisteren en dat hun rechten nu en in de toekomst gerespecteerd worden. Hiermee reageert de organisatie op het dinsdag verschenen rapport Eenzaam gesloten van ervaringsdeskundige Jason Bhugwandass. Dit meldt Skipr. 

In het rapport van Bhugwandass staan 51 verhalen van jongeren die op de afdeling Zeer Intensieve Kortdurende Observatie en Stabilisatie (ZIKOS) verbleven, de crisisafdeling in de gesloten jeugdzorg. Jongeren met psychische en gedragsproblemen die een mogelijk gevaar zijn voor zichzelf, komen op één van de - inmiddels gesloten - achttien afdelingen in Nederland terecht. Ze zouden er extreem worden geïsoleerd en slachtoffer zijn geweest van niet alleen fysiek en mentaal geweld, maar ook seksueel geweld door begeleiders. Ze zijn gekleineerd, gepest, vernederd en gemanipuleerd. En dit allemaal door de mensen die hun zouden moeten helpen.

Naar jongeren luisteren

UNICEF Nederland wil dat er eindelijk naar de jongeren geluisterd wordt. “Want hun verhalen geven ervaringen weer die absoluut niet stroken met de verplichtingen die de Nederlandse staat heeft om kinderen te beschermen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky