Tientallen mensen bieden overgebleven astmamedicijn gratis aan

Naar aanleiding van een oproep van televisieprogramma Even Tot Hier hebben veel ouders de overgebleven astmapuffers van hun kinderen aangeboden in de Facebookgroep Luchtwegenwacht. Veel kinderen groeien namelijk over hun astma heen en waarschijnlijk liggen er daarom nog ongebruikte doosjes salbumatol aerosol. Zondagochtend boden tientallen mensen al hun overgebleven medicatie gratis aan. Dit meldt Hart van Nederland. 

Ouders kunnen ongebruikte inhalers naar de apotheek brengen, maar daar worden ze niet hergebruikt. Online is er dus veel meer kans op een tweede leven voor kinderen die het medicijn hard nodig hebben. Een moeder van een zoontje met twee luchtwegaandoeningen is blij met de actie. Hij heeft dagelijks een puffer nodig, maar kreeg onlangs bij de apotheek maar eentje mee. “Ik heb de hele Zaanstreek afgebeld om aan nog een puffer te komen.” Ook is het fijn dat ze gratis worden aangeboden, want ze staan tegenwoordig ook voor 190 per stuk te koop. Normaal kosten ze bij de apotheek zo’n 3 euro.

Medicijntekort

Er is een groot tekort aan het inhalatiemedicijn salbumatol aerosol. Het pufje is sinds kort niet of nauwelijks leverbaar vanwege productieproblemen bij verschillende fabrikanten. Tienduizenden jonge kinderen komen hierdoor letterlijk in ademnood. 85.000 kinderen jonger dan zes jaar gebruiken het middel. De Long Alliantie heeft geadviseerd om dit specifieke astmamedicijn te reserveren voor de kinderen die het het hardst nodig hebben. Volwassenen zouden in de tussentijd het middel in poedervorm voorgeschreven kunnen krijgen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky