Normal_zwanger_zwangerschap_1

Wetenschappers van Peking University stellen dat er een statistisch verband is tussen miskramen die tussen de vijfde en dertiende week van de zwangerschap voorkomen en ftalaten. Ftalaten zijn stoffen die onder meer gebruikt worden om plastic elastisch te maken (ze worden ook 'weekmakers' genoemd). Ze zitten in cosmetica, eetverpakkingen, inkt en lijm. Dit meldt Vakblad Vroeg.

De onderzoekers van de universiteit van Peking voerde een onderzoek uit bij meer dan driehonderd vrouwen. De hoeveelheid reststoffen van ftalaten in de urine van zwangere vrouwen werd gemeten. Daarbij werd de urine van 132 vrouwen die een miskraam hadden gehad vergeleken met de urine van 172 gezond zwangere vrouwen. Er werd op acht reststoffen getest. De vrouwen die een miskraam hadden gehad plasten aanzienlijk hogere concentraties van de reststoffen diethylftalaat (DEP), di-isobutylftalaat (DiBP) en Dibutylftalaat (DnBP) uit. 
 
Hoewel de onderzoekers niet met zekerheid kunnen zeggen dat de ftalaten de oorzaak zijn van de miskramen, is er volgens hen wel een duidelijk statistisch verband dat verder onderzocht dient te worden.
 
Uit eerder onderzoeken is al gebleken dat de weekmakers de kans op geboorteafwijkingen vergroten en dat ze het IQ van kinderen kunnen schaden. 
 
© Nationale Zorggids