Normal_luchtvervuiling

Vandaag lanceert staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) de vernieuwde luchtkwaliteitsapp. Met deze gratis app kan iedereen voor zichzelf bepalen of de concentraties ozon, stikstofdioxide en fijn stof nu en in de komende dagen, in de eigen leefomgeving te hoog zijn. Dit is handig voor mensen die zwanger zijn of die een longziekte hebben. Dit meldt Rijksoverheid. 

De app is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, DCMR Milieudienst Rijnmond, RIVM, GGD Amsterdam, Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant en provincie Limburg. Het Longfonds, Milieudefensie en het IRAS-instituut van de Universiteit Utrecht hebben meegewerkt aan de handelingsadviezen in de app.

"Deze nieuwe app geeft iedereen de mogelijkheid vooraf of op de dag zelf te controleren hoe de luchtkwaliteit is bij hem of haar in de buurt," aldus staatssecretaris Mansveld. Ook kan men via de luchtkwaliteitsapp op basis van een persoonlijke smogalert een waarschuwing ontvangen. "Met name voor mensen met een longziekte is die informatie van levensbelang," stelt Mansveld. Informatie over de hoeveelheden ozon, stikstofdioxide en fijn stof in de lucht zijn ook van belang voor zwangere vrouwen. Meerdere onderzoeken hebben bewezen dat een hogere luchtvervuiling invloed heeft op de (ontwikkeling van) baby. Zo zijn baby's onder meer kleiner bij de geboorte als de moeder tijdens de zwangerschap aan vervuildere lucht is blootgesteld. Daarnaast wordt luchtvervuiling gelinkt aan neuro-gedragsstoornissen bij de baby's en wordt de longstructuur en -werking van de baby beïnvloed door het kwik, lood en fijnstof uit de lucht. 

© Nationale Zorggids