Normal_ivf-_eicel-bevruchting-zwanger-embryo

Na jarenlang onderzoek naar de bijwerkingen van ivf-behandelingen is daar nu eindelijk het antwoord: er is geen verhoogd risico op huidkanker, baarmoederkanker, eierstokkanker of borstkanker. Met dit verlossende antwoord komen onderzoekers van het Erasmus MC, zo meldt het ziekenhuis.

Vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan hebben niet meer risico op bepaalde soorten kanker dan eveneens verminderd vruchtbare vrouwen die geen ivf-behandeling ondergaan. Ook op de lange termijn blijkt er geen verhoogd risico te zijn. De resultaten spreken een opvallende publicatie uit de jaren negentig tegen waarin beweerd werd dat de kans op kanker na ivf twintig keer zo groot was.

Borderline tumoren

Borderline tumoren van de eierstok zijn wel een mogelijk risico na de behandeling. Deze tumoren zijn niet per se kwaadaardig, maar zitten eigenlijk tussen goed en slecht in. Maar artsen zijn er nog niet over uit of er een direct verband is tussen de vruchtbaarheidsbehandeling en de tumoren. Uit onderzoek komt ook naar voren dat er een klein risico is op darmkanker na ivf.

Door: Nationale Zorggids