Vaker en meer antistoffen in moedermelk door Pfizer- of Moderna-vaccin

Vrouwen die zich hebben laten inenten met een vaccin van Pfifzer om Moderna, hadden vaker en meer antistoffen in hun moedermelk dan vrouwen die geprikt waren met de vector-vaccins van Janssen of AstraZeneca. Dit meldt het Amsterdam UMC.

Dat moedermelk antistoffen bevat na een coronabesmetting was al bekend, maar het was nog niet aangetoond dat dit ook zo is na vaccinatie tegen het coronavirus. Het Amsterdam UMC zocht dit uit en toonde tegelijkertijd aan welke vaccins effectiever zijn bij het doorgeven van antistoffen in moedermelk. Hoewel nog niet zeker is dat deze antistoffen bij het kind terechtkomen, is het volgens de onderzoekers wel aannemelijk. Baby’s nemen deze niet op in het bloed, maar de slijmvliezen van hun luchtwegen krijgen een beschermend laagje.

Ingevroren moedermelk niet verhitten

Door het kind direct aan de borst te laten drinken of net gekolfde melk te geven, worden de antistoffen het beste doorgegeven. Hoewel invriezen niet schadelijk is voor de antistoffen, is verhitten van de melk dat wel. Daar gaan de antistoffen stuk van.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky