Zes vrouwen ongewenst zwanger door gebruik menstruatiecup bij spiraaltje

Vrouwen weten vaak niet dat als ze hun menstruatiecup verwijderen, ze het risico lopen dat hun koperspiraaltje uit hun baarmoeder wordt getrokken of verplaatst. Gebeurt dat, dan zijn ze niet beschermd tegen een ongewenste zwangerschap. Het probleem is dat vrouwen het niet doorhebben dat hun spiraaltje (deels) wordt uitgestoten, waardoor er geen controle op is. Mogelijk adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) binnenkort om de patiënteninformatie aan te passen. Dit meldt de Volkskrant. 

In de afgelopen anderhalf jaar kreeg het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM vijftien meldingen over koperspiraaltjes die half of helemaal waren uitgestoten bij vrouwen die ook een menstruatiecup gebruikten. Zes vrouwen raakten hierdoor in verwachting en kwamen er pas achter dat hun koperspiraal uit de baarmoeder was getrokken toen ze niet ongesteld werden. Waarschijnlijk is dit bij meer vrouwen gebeurd, maar is daar geen melding van gemaakt.

Zuigende werking

Grote Nederlandse drogisterijen verkopen de menstruatiecup van AllMatters (voorheen OrganiCup), waar op de verpakking vermeld staat dat de cup gebruikt kan worden door vrouwen die een spiraaltje hebben. Wel staat er ook dat ze voor verwijderen de zuigende werking moeten wegnemen. Ook op het huismerk van Kruidvat en Etos staat iets soortgelijks. Vrouwen met een spiraaltje worden geadviseerd om met hun huisarts of gynaecoloog te overleggen over het gebruik van een menstruatiecup.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky