Meeste vrouwen geven minder dan de aanbevolen 2 jaar borstvoeding

Uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022 blijkt dat veel vrouwen te vroeg stoppen met hun borstvoedingsreis. Het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is om borstvoeding te geven tot een kind 2 jaar is. 65 procent van de Nederlandse moeders zegt niet langer dan 12 maanden borstvoeding te (willen) geven. 8 procent van de vrouwen geeft langer dan 24 maanden borstvoeding. Dit meldt Gewoonborstvoeding.nl. 

Baby’s zouden volgens de WHO in de eerste zes maanden van hun leven enkel borstmelk moeten krijgen. Dit zou zorgen voor optimale groei, ontwikkeling en gezondheid. Daarna wordt aangeraden om borstvoeding te geven tot 2 jaar, in combinatie met vast voedsel.

Kolfruimte op werk

De belangrijkste reden voor vrouwen om te stoppen met borstvoeding is dat ze weer aan het werk moeten. Ongeveer 20 procent stopt daar dan mee, ook omdat er op hun werk geschikte ruimte is om te kolven. Sommige werkgevers zouden kolven op kantoor niet waarderen.

Gewoonborstvoeding.nl noemt deze uitkomsten schokkend, omdat in de wet is vastgelegd dat werkgevers een plek moeten inrichten voor vrouwen die willen kolven. Is er echt geen geschikte ruimte, dan moeten vrouwen naar huis kunnen om borstvoeding te geven of te kolven.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky