Europese Commissie vraagt grondig onderzoek naar dood baby in Ter Apel

De Europese Commissie verwacht van Nederland dat het grondig onderzoekt hoe in de asielopvang een baby heeft kunnen overlijden. Dat moet helpen verhinderen dat het nog eens gebeurt, laat de commissie weten.

Het is voor het eerst dat het dagelijks bestuur van de Europese Unie reageert op de problemen in Ter Apel. De commissie is doorgaans terughoudend om zich uit te spreken over het asielbeleid van de lidstaten.

"We herinneren aan het fundamentele belang om te verzekeren dat alle maatregelen worden genomen om zulke tragedies te voorkomen", aldus een woordvoerder. De commissie betreurt "elk sterfgeval". Zij zegt op de hoogte te zijn van "de uitdagende situatie in de ontvangstcentra in Nederland" en Nederland hierbij te helpen.

Noodopvang

De drie maanden oude baby overleed woensdag in een sporthal bij het aanmeldcentrum in Ter Apel die gebruikt wordt als noodopvang. De Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hebben een onderzoek ingesteld.

Een andere asielzoeker is donderdag wegens een hartaanval in een ziekenhuis opgenomen. Een tweede is met spoed naar het ziekenhuis gestuurd. Hij heeft diabetes, maar kreeg maandenlang geen insuline.

Sinds donderdag verleent Artsen zonder Grenzen zorg aan asielzoekers rond het aanmeldcentrum. AzG kwam niet eerder in Nederland in actie.

Door: ANP