Zwangeren Bravis Ziekenhuis kunnen thuis CTG maken

Zwangeren in het Bravis Ziekenhuis kunnen voortaan zelf een cardiotocogram (CTG) maken voor hun ongeboren kind. Het apparaat genaamd NemoRemote is ontwikkeld door Nemo Healthcare uit Veldhoven. Dankzij deze thuismonitoring hoeven zwangeren in de meeste gevallen niet meer voor diverse afspraken naar het ziekenhuis. Bravis is het eerste ziekenhuis van Nederland dat NemoRemote in huis haalt. Dit meldt Bravis.  

Bravis en Nemo zijn door zorgverzekeraar CZ met elkaar in contact gebracht. Dit deed de verzekeraar omdat het waarde hecht aan het toegankelijk houden van de zorg met veilige en adequate thuismonitoring. En dat kan goed bij zwangeren die extra controles nodig hebben. Opname is vaak al niet meer nodig, maar vrouwen moeten soms dagelijks naar het ziekenhuis komen voor een CTG. De NemoRemote schaft een deel van deze bezoeken af en het ziekenhuis houdt ruimte beschikbaar voor andere patiënten. De eerste patiënt die er op 14 november gebruik van maakte, is enthousiast.

Gebruiksvriendelijk systeem

Ook zorgverleners zijn tot nu toe te spreken over het systeem. NemoRemote is volgens hen gebruiksvriendelijk. Het enige wat de patiënte hoeft te doen is een elektrodenpleister op te plakken, die haar hartslag en die van de baby meet. Ook de baarmoederactiviteit wordt ermee in de gaten gehouden. De tablet die er draadloos op is aangesloten, verstuurt de metingen naar het ziekenhuis. Daar beoordeelt een verpleegkundige of gynaecoloog de resultaten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky