Vaccin tegen rotavirus voor alle pasgeboren Limburgse baby’s

Pasgeboren baby’s in Limburg kunnen vanaf dit jaar het vaccin tegen het rotavirus krijgen. De GGD’s in de provincie zijn met deze vaccinatie begonnen en de eerste vaccinatie is voor kindjes van zes tot negen weken oud. Het rotavirus kan onder baby’s en jonge kinderen zeer heftig verlopen. Jaarlijks liggen hierdoor 3.600 kinderen onder de 5 jaar in het ziekenhuis, waarvan enkelen overlijden. Dit meldt 1Limburg.

Het acht weken consult is bij de GGD’s in Limburg het moment om de eerste van de twee vaccinaties van Rotarix toe te dienen. Bij het drie maanden consult wordt het tweede prikje gezet.

Vroeggeboorte

Kinderen die te vroeg geboren zijn, een laag geboortegewicht hebben, of aangeboren afwijkingen hebben lopen extra risico op een ernstig verloop van het rotavirus en krijgen de druppels al jaren. Eerder was de vaccinatie ook al beschikbaar voor ouders, maar hier moesten ze dan wel zo’n 70 euro voor betalen. Sinds dit jaar sinds zit de vaccinatie tegen het rotavirus in het landelijke Rijksvaccinatieprogramma.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky