‘Je kunt wachten op nieuwe uitbraak van mazelen in Nederland’

Het gebeurt misschien niet volgend jaar al, maar een mazelenuitbraak in Nederland is vrijwel zeker. Dit zegt huisarts Rinske van de Goor. Het risico op zo’n uitbraak neemt al jaren toe, vanwege de lage vaccinatiegraad. In 2022 haalde Nederland de ondergrens van 90 procent niet eens. Mazelen is de meest besmettelijke ziekte die er is. Dit meldt EenVandaag.

Mazelen hoeft helemaal niet gevaarlijk te zijn. Bij de meeste mensen treden er rode vlekken en koorts op en na een paar dagen is het weer voorbij. Voor kinderen kan mazelen echter heel gevaarlijk zijn en een ernstig ziektebeeld opleveren. Dit kan leiden tot een ziekenhuisopname en soms zelfs tot sterfte. In het voorjaar van 2023 kwam nog een meisje te overlijden in het Radboudumc nadat ze een mazeleninfectie opliep.

Kans op hersenonsteking of overlijden door mazelen

Mazelen is de meest besmettelijke ziekte die er is. Een besmet persoon, besmet gemiddeld vijftien anderen. Er zijn gevallen bekend waarbij één patiënt tussen de 100 en 200 anderen besmette met mazelen. Dat er nu weer extra aandacht voor de ziekte is, heeft alles te maken met de lage vaccinatiegraad. Steeds minder kinderen krijgen een prikje hiertegen. Hierover maakt huisarts Van de Goor zich grote zorgen. “Ik hoop dat ouders zich bedenken dat het mis kan gaan en de kans neemt toe. 1 op de 1000 kinderen die mazelen krijgt, overlijdt eraan en 1 op de 1000 kinderen met mazelen krijgt een hersenontsteking.”

Lees ook: Mazelen: symptomen, ernst en besmettelijkheid van mazelen

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky