Volwassen persoon in Achterhoek besmet met mazelen

Afgelopen weekend is er bij één persoon in de Achterhoek mazelen vastgesteld. Het gaat volgens de GGD Noord- en Oost-Gelderland om een volwassene uit de gemeente Oude IJsselstreek. Familie en andere contacten zijn op de hoogte van de besmetting en gevraagd maatregelen te nemen. Zo zijn er leefregels waar zij zich aan moeten houden om te voorkomen dat het virus nog meer mensen besmet. Dit meldt Omroep Gelderland.

In maart werd de regio Eindhoven getroffen door een mazelenuitbraak. Hierop richtte het RIVM een nieuw Outbreak Management Team (OMT) op, toen de uitspraak zich ook verspreidde naar Limburg. De GGD’s werden geadviseerd om extra vaccins in te kopen en ook kinderopvangcentra kregen te maken met maatregelen. Uiteindelijk liep het af met een sisser en bleef een landelijke uitbraak uit.

Vlekjes

Toch is er nu dus weer een nieuwe besmetting gemeld, ditmaal in Gelderland. Vaak begint mazelen met koorts, verkoudheid, hoesten en rode ogen en kunnen kinderen last krijgen van witte vlekjes in de mond. “Na een aantal dagen krijgen kinderen uitslag over het hele lichaam. Dat begint in het gezicht en verspreidt zich dan verder.” Een BMR-prik verkleint het risico op een (ernstige) mazelenbesmetting. Deze prik is beschikbaar voor kinderen vanaf 14 maanden en wordt voor een tweede maal geboden in het negende levensjaar.  

Meer over het verloop van een mazelenbesmetting lees je hier.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky