Rechtbank schiet omstreden plan voor hotel in seniorencomplex af

Het omstreden plan om een hotel te bouwen ín een seniorencomplex te bouwen, is door de rechtbank afgewezen. You Hotel kreeg in 2020 een omgevingsvergunning voor de bouw van een hotel in een pand aan de Pieter Calandlaan in Amsterdam, maar de rechtbank heeft deze nu vernietigd. Dit meldt AT5.

You Hotel zou op de eerste, tweede en derde verdieping terechtkomen, terwijl op de vierde verdieping 49 seniorenappartementen zitten. De laagbouw van het pand heeft nog eens 122 appartementen, die deels bedoeld zijn voor ouderen en deels voor mensen met psychische problemen.

Hellingbaan voor ouderen én hotelgasten

Er was in de plannen te weinig aandacht voor de behoefte van de ouderen in het complex en ook was er onvoldoende aandacht voor de huisartsenpraktijk op de begane grond, die een bijzondere zorgtaak heeft. De ingang van het gebouw heeft bijvoorbeeld een hellingbaan voor ouderen in een rolstoel of met een rollator. Als er een hotel in hetzelfde gebouw zou komen, hadden gasten die hellingbaan moeten gebruiken. Alles zou namelijk door dezelfde ingang gaan, net als afvoer van het afval.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky