Vier jaar cel geëist tegen man die grootschalig Middel X leverde

Voor het leveren van zelfdodingsmiddelen moet verdachte Alex S. wat het Openbaar Ministerie betreft een celstraf van vier jaar krijgen. De officier van justitie eiste die straf dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch. Het OM stelt dat de Eindhovenaar zich schuldig heeft gemaakt aan verboden hulp bij zelfdoding. Het is de eerste strafzaak over 'middel X'.

S. leverde in een periode van bijna drie jaar dodelijke capsules aan mensen die daarom vroegen. De middelen die hij per post opstuurde zijn al dodelijk in zeer kleine hoeveelheden. Op zichzelf zijn ze niet verboden, omdat ze voor andere toepassingen zijn bedoeld. De verdachte had de middelen volgens het OM echter niet mogen leveren aan mensen die ze ooit wilden gebruiken om hun leven te beëindigen. Naast het zelfdodingsmiddel leverde de man ook antibraakmedicatie. Ook dat mag niet zonder vergunning.

Justitie vervolgt de 30-jarige S. voor het leveren van het middel aan zeker tien mensen die daadwerkelijk overgingen tot zelfdoding. Dat zijn de zaken waarin het meeste bewijs voorhanden is.

Door: ANP

Lees ook: Middel X: wat doet het en waarom is het zo omstreden?