Zeven leden Coöperatie Laatste Wil voor de rechter om Middel X

Vanaf deze week staan zeven belangrijke leden van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) voor de rechter. Zij hebben zichzelf de stempel criminele organisatie gegeven door het helpen verstrekken van het zelfdodingsmiddel X, vindt het Openbaar Ministerie (OM). De leden zelf beweren zich aan de kaders van de wet te hebben gehouden. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Deze week doet Stichting Ximena’s Vlinder aangifte tegen de Nederlandse staat. Deze zou zich medeschuldig hebben gemaakt aan de dood van burgers door Middel X niet te verbieden. Het zelfdodingsmiddel stond tot 2017 niet zo bekend, maar sinds de aanprijzingen van CLW “is het nu een wereldwijd probleem”.

'Vrije beschikbaarheid verhoogt aantal zelfdodingen'

Inmiddels hebben leveranciers van het conserveermiddel afgesproken dat ze dit niet verkopen aan particulieren, maar Stichting Ximena’s Vlinder wil Middel X nog meer aan banden leggen. “Het is nog steeds heel gemakkelijk over de grens te bestellen en we kunnen er niets tegen doen. De vrije beschikbaarheid van dit middel verhoogt het aantal zelfdodingen”, zegt voorzitter Randy Knol, vader van de in 2018 overleden Ximena Knol. Zij gebruikte de zelfdodingspoeder. Doordat er geen verbod op is, kunnen websites het middel blijven aanbieden. Sinds 2017 hebben zeker vijftig mensen zich hiermee vergiftigd. Waarschijnlijk zijn dit er meer, omdat er alleen meldingen binnenkomen bij het Nationaal vergiftigingencentrum van artsen die in spoedgevallen vragen wat ze nog kunnen doen.

Middel X minder humaan dan CLW zegt

Volgens CLW kunnen mensen met Middel X op een humane en pijnloze manier sterven, maar in de praktijk is dat lang niet altijd het geval. Meer weten over het middel? Lees dan ‘Middel X: doet  het en waarom is het zo omstreden?’. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky