'Dementie moet hoog op agenda verkiezingscampagne Tweede Kamer'

Zet goede dementiezorg en -ondersteuning bovenaan de agenda bij de komende verkiezingen, roept Alzheimer Nederland op. Daar hebben alle mensen baat bij. Wat goed is voor mensen met dementie, is goed voor álle ouderen, aldus de organisatie. 20 procent van de mensen krijgt dementie. Nu al heeft een kwart van alle 80-plussers dementie. Van de 90-plussers is dat zelfs 40 procent. "Noem dementie in één adem met ouderenzorg en zet dementie bovenaan de agenda bij de komende verkiezingen." Dit meldt Alzheimer Nederland.

 

Mensen wonen langer thuis, maar de juiste woonomgeving en ondersteuning ontbreken vaak. Ze moeten lang wachten op zorg en vervolgens zich met minder zorg zien te redden. 'Dat heeft enorme gevolgen: een overbelaste mantelzorger die uitvalt op het werk, sociale isolatie en eenzaamheid, valgevaar, ondervoeding, uitdroging en verwaarlozing. Met dure en traumatische crisisopnames tot gevolg", aldus Julie Meerveld van Alzheimer Nederland.

Sterke sociale basis

"Met een verdubbeling van het aantal mensen met dementie en een dalend aantal zorgprofessionals en mantelzorgers, moet er actie ondernomen worden. Goed thuis wonen met dementie gaat namelijk niet vanzelf. Het vraagt om investeringen. In een dementievriendelijke woonomgeving, in een sterke sociale basis, in een casemanager en in ontmoetingsplekken met activiteiten dichtbij: alleen zo stellen we het moment dat zware (en dure!) zorg nodig is uit."

Door: Nationale Zorggids