Stelende mantelzorgers in cassatie tegen gevangenisstraf

Een 48-jarige man en 46-jarige vrouw uit Souburg die zes maanden de cel in moeten voor het jarenlang bestelen van een 85-jarige man met dementie, gaan in cassatie tegen hun straf. Hierbij kijkt de Hoge Raad niet meer naar feiten en bewijs, maar onderzoekt deze of het recht correct is toegepast. Vorige maand kwam er in hoger beroep al een lagere straf uit, omdat bewijs ontbrak dat het stel opzettelijk de gezondheid van het slachtoffer benadeelde. Dit meldt Omroep Zeeland. 

Nadat de 48-jarige man volledige controle kreeg over de financiën van de hoogbejaarde Ko Zwigtman, wist het stel tussen maart 2013 en oktober 2015 iedere week duizend euro aan contant geld van zijn rekening te halen. De uitgaven van de twee wezen op vermogensgroei en een constante inkomstenstroom. Daarom oordeelde het gerechtshof dat er sprake was van diefstal. De vrouw vervalste ook de handtekening van de man om aankopen op Marktplaats via bankoverschrijvingen te kunnen doen.

Bijna 2 ton terugbetalen

Omdat ze hun positie als mantelzorger ernstig hebben misbruikt en ze geen verantwoordelijkheid nemen voor de schade die ze hebben veroorzaakt, werd hen een gevangenisstraf van zes maanden opgelegd. Ook moet het echtpaar bijna 2 ton terugbetalen. Zwigtman is helaas in maart 2016 komen te overlijden, nadat hij sterk verwaarloosd werd opgenomen in een instelling in Goes.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky