Limburgs onderzoek naar innovatieve leefstijlinterventie op maat tegen dementie

Onderzoekers van het Alzheimercentrum Limburg hebben van ZonMw 1,15 miljoen euro gekregen om onderzoek te doen naar een innovatieve leefstijlinterventie op maat. Onderzocht wordt of deze interventie het risico op dementie kan verminderen of de achteruitgang bij mensen met milde cognitieve klachten kan vertragen. Dit meldt het Maastricht UMC+

Het voorkomen van dementie of de achteruitgang van mensen met dementie vertragen is van groot belang. Naar verwachting zullen in 2050 620.000 Nederlands kampen met dementie. Een actief leven, zonder rookverslaving en gezond eten zou dementie kunnen helpen voorkomen, maar daarvoor is nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs. Het Maastricht UMC+ gaat samen met het Amsterdam UMC en Hogeschool Inholland onderzoeken wat de meest effectieve preventiestrategieën zijn en richt zich daarbij onder meer op een innovatieve leefstijlinterventie op maat.

Interventiegroep krijgt individueel leefstijladvies

Aan het onderzoek doen mensen mee die zich melden bij een geheugenpoli. Zij worden willekeurig ingedeeld in een interventiegroep of een groep die bestaande zorg verleend krijgt. Voor de interventiegroep is er coaching op maat en online-zelfmanagement. Bijna een jaar lang krijgen deze patiënten individueel leefstijladvies en coaching. Gezonde hersenactiviteiten worden aangeboden via een voucher-programma, waarbij mensen een oefensessie in een sportschool kunnen bijwonen, kookscholen voor de Mediterrane keuken kunnen bezoeken en mindfulnesstrainingen voor stressreductie krijgen aangeboden.

Meetbare veranderingen

De uitkomsten van de interventiegroep worden vergeleken met de groep die standaardzorg op de geheugenpoli krijgt. Het doel van het onderzoek is om meetbare veranderingen in leefstijl- en dementierisicoprofielen te ontdekken. Ook meten de onderzoekers het cognitief functioneren, de motivatie en de kwaliteit van leven. Op basis daarvan kunnen in de toekomst educatieve materialen, trainingen en communicatiemiddelen worden ontwikkeld en beschikbaar worden gesteld aan medewerkers in de gezondheidszorg. Zij kunnen tools gebruiken en vaardigheden opdoen om samen met hun patiënt of cliënt actief te werken aan dementiepreventie.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky