Gemeente Amsterdam start campagne voor meer huishoudelijke hulpen

Aanbieders van hulp bij het huishouden en de gemeente Amsterdam zijn de gezamenlijke campagne ‘Zorg voor Amsterdam’ gestart om huishoudelijke hulpen te werven. De wachtlijst voor deze vorm van zorg is lang: er staan 1.250 mensen op. Naast de wervingscampagne start Amsterdam ook met de ‘grote schoonmaak’. Alle Amsterdammers op de wachtlijst krijgen het aanbod om eenmalig hun huis goed schoon te laten maken. Dit meldt de gemeente.

Personeelstekorten zijn ook hier de grote boosdoener. De campagne ‘Zorg voor Amsterdam’ moet zorgen voor nieuw personeel en meer waardering voor het bestaande personeel. “Als je kiest voor dit vak, heb je werk dat er echt toe doet en waar je veel voldoening uit kunt halen. Geen dag is hetzelfde en je draagt eraan bij dat Amsterdammers zo lang mogelijk in hun eigen huis kunnen blijven wonen”, legt zorgwethouder Alexander Scholtes uit. Hij zegt uit te kijken naar de herinvoering van de inkomensafhankelijke bijdrage voor huishoudelijke hulp. “Zonder deze invoering is het vrijwel onmogelijk om echt van de wachtlijsten af te komen.”

Zorg voor Amsterdam

Tijdens de campagne komen verschillende huishoudelijke hulpen aan het woord. Ze vertellen over de waarde van hun beroep en wat zij er belangrijk aan vinden. Het Regionaal Werkcentrum verzorgt de werving en selectie van mensen die zich via ‘Zorg voor Amsterdam’ melden.

De grote schoonmaak

De grote schoonmaak is mogelijk gemaakt door een motie van GroenLinks, PvdA, SP, D66, Lijst Kabamba en de Partij voor de Dieren. Alle 1.250 Amsterdammers op de wachtlijst kunnen gebruikmaken van het aanbod om twee keer drie uur hun huis helemaal schoon te laten maken. Hiervoor zijn schoonmaakbedrijven ingehuurd door de gemeente. De mensen die het langst op de wachtlijst staan hebben voorrang. Het doel is om op 1 juli 2024 alle huizen te hebben schoongemaakt van iedereen die in 2023 op de wachtlijst stond en mee wil doen met de actie.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky