20 maanden cel voor stel dat zorgfraude pleegde met thuiszorgbureau

Een stel uit Waalwijk moet 20 maanden de cel in, waarvan vijf voorwaardelijk, voor het gebruiken van 7 ton geld dat eigenlijk voor de zorg bedoeld was. Ze onttrokken dit bedrag aan hun bedrijf en kochten er meerdere panden van. Ook declareerden ze structureel meer zorguren dan ze leverden. Dit meldt Skipr.

De man en vrouw runden een thuiszorgorganisatie in Waalwijk. De vrouw was algemeen directeur en haar man financieel directeur. In 2018 en 2019 declareerden ze ruim 33.000 meer zorguren bij zorgverzekeraars dan mogelijk was op basis van de beschikbare personeelsuren. In drie jaar tijd hebben ze zo veel meer zorg gedeclareerd dan geleverd was.

Misbruik gemaakt van zorgregelgeving

Hiervoor kregen ze 1.677.818 euro op hun bankrekening en haalden daar ruim 7 ton vanaf om verschillende panden te kopen. Volgens de rechtbank hebben ze flink misbruik gemaakt van de regelgeving rondom het declareren van zorg. Deze regelgeving is juist ruim ingericht voor een laagdrempelige financiering van zorg voor mensen die dat nodig hebben. Het is volgens de rechter kwalijk dat verdachten gemeenschapsgeld hebben gebruikt dat eigenlijk voor de zorg bedoeld was.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky